Poljoprivredna zadruga Selčanka

Tvrtka je osnovana 1948. godine pod imenom Poljoprivredna zadruga Selca. Od tada kontinuirano radi do danas. Usklađenjem sa zakonom o zadrugama 1995. godine tvrtka mijenja ime u „Selčanka“ poljoprivredna zadruga.

Bavimo se preradom maslina u maslinovo ulje od osnutka tvrtke.

U Povljima  ( susjedno mjesto) osnovana je 1899. godine „Prva dalmatinska uljarska zadruga“  čiji se slijednik 1963. pripojio našoj zadruzi. Od tada uljara radi u sklopu naše zadruge ( uljara je radila  i prije u tom prostoru), u  zgradi  na rivi, u centru mjesta Povlja.

Prerada se odvijala na principu preša, a u toj zgradi je prekinuta 1996. godine kada smo započeli gradnju nove zgrade uljare u gospodarskoj zoni „Novo Selo“. Nova uljara je započela s radom 1998. godine po novom, centrifugalnom principu ( prva na otoku Braču s tim načinom rada) kapaciteta 350 kg na sat. Od tada smo još u tri navrata povećavali kapacitet prerade nabavkom većih strojeva i to na 800 kg/ h ( 2000. godine), pa na 1200 kg/h ( 2004. godine), do današnjih 2000 kg/h ( 2010 godine).

Bavimo se otkupom maslinovog ulja već dugi niz godina tako da smo ove sezone otkupili količinu od oko 40,000 kilograma. Za sada nemamo vlastito pakiranje maslinovog ulja, već sa partnerom „Uje“ d.o.o. za koje vršimo otkup izlazimo na tržište pod njihovim brandom.

Zadruga je u prošlosti, a  1970-tih godina je bio maksimum, otkupljivala višnju Marasku.

Otkupljivalo se i preko 700 000 kg ploda godišnje. Ta proizvodnja je tokom vremena napuštena tako da danas otkup višnje Maraske više ne postoji.

Zadruga danas zapošljava 13 stalnih radnika. Bavi se trgovinom u tri prodavaonice. Mini market( samoposluga) u mjestu Selca, iznad koje je sjedište zadruge, prodavaonica u mjestu Novo Selo (prehrana) i treća je prodavaonica građevinskog materijala i tehničke robe u mjestu Selca. U toj prodavaonici se može nabaviti građ. materijal, sav materijal za vodovodne instalacije, za elektro instalacije, boje i lakovi, alati, zaštitna odjeća i obuća, poljoprivredne potrepštine ( gnojiva, sjemena, sadnice voćaka, ambalaža za plodove i gotove proizvode …)

Galerija fotografija