Poljoprivredna zadruga Selčanka

Tvrtka je osnovana 1948. godine pod imenom Poljoprivredna zadruga Selca, te od tada kontinuirano radi. Usklađenjem sa zakonom o zadrugama 1995. godine tvrtka mijenja ime u „Selčanka“ poljoprivredna zadruga.

Od samog osnutka tvrtke bavimo se preradom maslina u maslinovo ulje.

U Povljima, susjednom mjestu 1899. godine osnovana je  „Prva dalmatinska uljarska zadruga“  čiji se slijednik 1963. pripojio našoj zadruzi. Uljara koja je i prije radila na tom prostoru, u centru Povalja u zgradi na rivi, od tada radi u sklopu naše zadruge.

Prerada se odvijala na principu preša, a u toj zgradi je prekinuta 1996. godine kada smo započeli gradnju nove zgrade uljare u gospodarskoj zoni „Novo Selo“. Nova uljara je započela s radom 1998. godine po novom, centrifugalnom principu kapaciteta 350 kg na sat, te je bila prva uljara na Braču s takvim principom rada. Od tada smo još u tri navrata povećavali kapacitet prerade nabavkom većih strojeva i to na 800 kg/ h ( 2000. godine), pa na 1200 kg/h ( 2004. godine), do današnjih 2000 kg/h ( 2010 godine).

Bavimo se otkupom maslinovog ulja već dugi niz godina tako da smo ove sezone otkupili količinu od oko 40,000 kilograma. Za sada nemamo vlastito pakiranje maslinovog ulja, već sa partnerom „Uje“ d.o.o., za kojega vršimo otkup, izlazimo na tržište pod njihovim brendom.

Zadruga je u prošlosti otkupljivala višnju Marasku, a  1970-tih godina dogodio se vrhunac. Otkupljivalo se i preko 700 000 kg ploda godišnje. Ta je proizvodnja tijekom vremena napuštena tako da danas otkup višnje Maraske više ne postoji.

Zadruga danas zapošljava 13 stalnih radnika. Bavi se trgovinom u tri prodavaonice: mini market (samoposluga) u mjestu Selca, iznad koje je sjedište zadruge, prodavaonica u mjestu Novo Selo (prehrana) i treća je prodavaonica građevinskog materijala i tehničke robe u mjestu Selca. U toj prodavaonici se može nabaviti građevinski materijal, sav materijal za vodovodne instalacije, elektro instalacije, boje i lakovi, alati, zaštitna odjeća i obuća, poljoprivredne potrepštine (gnojiva, sjemena, sadnice voćaka, ambalaže za plodove i gotovi proizvode …)

Galerija fotografija